Gameplay

Gameplay

Vissza

Csaták

Alapok


Gyülekezőhely - támadási korlát

A Gyülekezőhely a falu központi helye, ahol egységeid összegyűlnek, és ahonnan irányíthatod őket. A támadó csapatmozgások limitálva vannak. Egyszerre maximum 50 sereg végezhet támadó megmozdulást. A menetelő támogatások száma viszont nincs korlátozva.
Ha a támadási parancsok száma eléri a limitet, akkor várnod kell, míg legalább egy támadósereg vissza nem tér, vagy meg nem szűnik létezni.


Egyénileg beállított seregek küldése

Ha már képeztél pár egységet, és más falut szeretnél megtámadni, akkor a térképen kattints rá! Ott válaszd a "Sereg indítása" lehetőséget! Válaszd ki a "támadás" fület, majd válaszd ki a azokat az egységeket amelyekkel támadni szeretnél és kattints a támadásra. Ne feledd, hogy a legtöbb esetben tartózkodnak egy faluban egységek! Minden egységnek különböző erősségei, és gyengéi vannak, amelyek egyes egységeket alkalmasabbá, vagy alkalmatlanabbá tesznek támadásban, illetve védésben. További információt az egységekről az alábbi helyen találsz: Egységek


Seregek áthelyezése (Csak meghatározott világokon)

Újonnan induló világokon látni fogod a támadási lehetőségeknél a "Seregáthelyezés" lapot.


Ennek a kiválasztásával lehetőséged van az egységek egyik faluból másikba való áthelyezésére. A sereget az új faluban fogod tudni irányítani-
Stratégiailag is előnyös lehet ez a felállás, mivel a biztonsági zónákból előre viheted az egységeket, azonban megvannak a maga korlátai:
 • Csak saját faluba helyezhetsz át
 • A lojalitásnak 100-nak kell lennie
 • Csak annyi sereget vihetsz át, amennyit az új falu elbír
 • Az "egység" klánképesség nem érvényes az áthelyezésre -de a stratégia megduplázza a gyorsaságukat
 • A Lovag 6 órát fog igénybe venni
 • 100 alatti lojalitásnál az áthelyezési rendet törölheted


Késztervek

A késztervek egy egyszerű módja annak, hogy ha támadni szeretnél valakit, vagy védelmet küldeni, ne kelljen minden esetben kiválasztani a küldeni szánt egységeket. Nyisd meg a gyülekezőhelyet és készíts késztervet, ahol beállíthatod a terv nevét, ikonját, és hogy milyen egységeket tartalmazzon.
Ha csináltál egy tervet, akkor azt az összes városon használhatod. Csak válaszd ki a használni kívánt késztervet támadásnál vagy védekezésnél, és már kész is vagy. A készterveket egységek képzésére is használhatod: Ha nincs elegendő egység a tervben meghatározott értéknél, akkor a terv használatának elrendelésekor elkezdődik a fennmaradó mennyiségű egység toborzása. Persze, ha van elegendő nyersanyag, és szabad népesség.
A késztervek használata könnyű, de oda kell figyelni, hogy biztosan jó tervek választunk-e ki, és az adatok megfelelnek-e, biztosan jól adtuk meg azokat. A részleteket a tervekről a gyülekezőhelyen tudod megnézni.
Szám Név Leírás
1 Készterv ikon
Ez a késztervet jelző ikon. Ez fog akkor is megjelenni, ha az egységek mozognak a térképen.
2 Készterv neve
Ez a neve a késztervednek, bármikor megváltoztathatod.
3 A Tábornokok
Itt láthatod azokat a Tábornokokat, akiket hozzárendeltél a tervhez. Az aktiváltak színessel vannak, a fenti például szolgáló képen egy sincs hozzárendelve. Ha nem állnak rendelkezésre tábornokok, de hozzá vannak rendelve egy tervhez, akkor a terv működni fog, csak a tábornokok nélkül.
4 Hadseregek
Ez a szám megmutatja, hogy hányszor áll rendelkezésedre ez a készterv . Ebben a példában a készterv 1 lándzsást tartalmaz és a faluban 11 lándzsás van. Így ezt a tervet 11-szer lehetne kapásból használni.
5 Be nem fejezett készterv
Ez a sáv a még nem befejezett tervet mutatja. Ebben az esetben a 12.-et. Hogy további késztervek álljanak rendelkezésre, ebben a példában gyártani kéne még 1 lándzsást.
6 Készterv törlése
Itt tudod az aktuális faluban kikapcsolni a késztervet. Amennyiben más faluban is használatban van, nem fog törlődni.
7 Automatikus seregképzés
Ezzel a gombbal a fentiekben említett példában szereplő hiányzó egységeket (jelen esetben azt a szegény lándzsást) tudod egyből kiképezni.


Tipp:
A könnyebb kommunikációért a klánon belül, tanácsos ugyan azokat a tervneveket használni, és megközelítőleg azonos egységtípusokat bennük. .


Védelem

Ha gyakran állsz támadás alatt, akkor a támadó játékos valószínűleg a nyersanyagodra pályázik, vagy meg akarja hódítani a faludat. Ha nincs 'főnemes a támadásokban, akkor minden bizonnyal csak nyersanyagot szeretne. Íme, hogyan védd meg magad:
 • Kérj segítséget a klánodtól
 • Ne hagyj sok nyersanyagot a raktáradban, ha teheted, gyorsan használd el mindig
 • Képezz egységeket
 • Fejleszd ki a védelmi fejlesztéseket a raktárba
Minden egységnek különböző képességi vannak,amelyek befolyásolják az egyes egységek bevethetőségét.
A játék elején a lovag nagyon jó védő, és a továbbiakban is sok bónuszt ad az egységeknek, ha velük küldik, mind támadásban, mind védésben.
Ne felejtsd kórházat építeni. Ha egységeket vesztesz védekezésnél, akkor azok egy része meggyógyul, és újra tudod őket használni. A kórházban gyógyuló egységek nem vesznek részt az ütközetekben.Támogatás

Előfordulhat, hogy az egyik klántársad szorul segítségre. Segíthetsz társaidnak nyersanyagokkal, de egységekkel is. Menj rá a támogatni szánt falura, ott válaszd az "Egységek küldése" opciót, majd az egységek kiválasztása után menj a "Támogatás" gombra.
A szobor' második szintjén lehetőséged van kikutatni az "Erőltetett menet"-et'. Ha a lovagot a többi egységgel együtt küldöd, az egységek felveszik a lovag sebességét.
Ha támadás ér egy falut, amelyet te támogatsz, jelentést kapsz.Azt nem látod, hogy ki volt a támadó, és hogy mennyi egységgel támadott. Az egységeket bármikor visszahívhatod. Ehhez nyisd meg az "Egységek" ablakot az alsó menün, és ott kiválaszthatod, hogy mennyi egységet hívsz vissza.
Egy figyelmeztetést kapsz ha a saját egységeidet akarod megtámadni, abban az esetben ha egységeid egy olyan falut támogatnak amelyet te épp támadni akarsz. Ebben a figyelmeztetésben megtudod e támogató egységek számát és egy olyan opció található amely által hazahozhatod az egységeket
Sebesség és fegyelem

Az egység áttekintésben láthatod az eges egységtípusok sebességét. Ha több egységtípusból álló sereget küldesz, akkor a sereg felveszi a leglassabb egységnek a sebességét. A sereg sebessége változhat a visszafelé úton, ha a leglassabb egység elesik.
A kivétel ez alól, ha a szobornál kikutattad az erőltetett menet fejlesztést. Ezt azt jelenti, hogy az egész sereg a lovag tempójában mozog, ha ő is velük tart.
Az egységek mindig légvonalban mozognak, nem befolyásolja őket a folyó, hegy, tereptárgy, szomszéd néni stb.
Ha a seregedben többféle egységtípus található meg (pl. nehézlovas, vagy harci gép), akkor a fegyelem csökken. Ez azt jelenti, hogy ha támogatni, vagy támadni szeretnél egy játékost, akkor az egységküldés ablakban feltüntetett érték pár másodperccel elcsúszhat.
Ezt az elcsúszást a barakkban elérhető fejlesztésekkel küszöbölheted ki (99%-ban).A fal

A Fal növeli a falud alap védelmét, és minden bent tartózkodó egységnek védő bónuszt ad. Minél magasabb szintű, annál több védelmet ad.

Alapvédelem

Minden falunak van alapvédelme. Ez azt jelenti, hogy ha egy falut 1-2 lándzsással támadsz, lesz veszteséged, mert nem nagy a túlerő, és a fenyegetettség. Az alapvédelem a fal továbbépítésével növelhető.

Védelmi bónusz

A védelmi bónusz kihatással van minden, a faluban tartózkodó egységre, a támogató egységekre is. A 20-as fal 100%-os védő bónuszt ad, ami azt jelenti, hogy az egységek védő értékei megduplázódnak.


Provinciák és templomok

A Kápolna/Templom a szertartások fő helye a provinciában. Ezen épületek nélkül az egységeid csak fele erejükkel harcolnak, fontos, hogy minden provinciában legyen ilyen épületed, ahol falvaid vannak.
Ha támogatást küldesz egy másik játékosnak, az ő zászlaja alatt fognak harcolni, ezért az ő hite lesz az ütközetekre befolyással.
A játék elején mindenki egy kápolnával kezd a falujában. Ez ugyan olyan, mint egy templom, csak nem az. A kápolnát nem lehet lerombolni katapultokkal.
Ha elveszted a faludat, amiben a kápolna van, egy másik faludban újraépítheted, ha nincs már benne a templom felépítve.


Tipp:
A játék elején tanácsos a saját provincián belül maradni, mert egy olyan provinciában lévő falut támadni, amelyikben nincs az embernek kápolnája/temploma, az egységek csak fele erővel harcolnak.


 
Tények:
 • A templom sok szabad népességet emészt fel, elég provinciánként 1. Minél magasabb a templom, annál erősebb a hit a provinciában
 • A templom megsemmisül, ha a falut elfoglalják
 • A templomnak jóval nagyobb a masszavitása, mint a többi épületnek, jól védett
Tipp:
A játék kései szakaszában, ha foglalni szeretnél, előbb rombold le a templomot, mielőtt foglalnál, ezzel is gyengítve az ellenséget.


Kémkedés

A kémek segítenek neked információkat adni más falvakról. Háromféle kémkedés létezik:
1. Épületek kémkedése: A kémeid az ellenséges épületeket próbálják kikémlelni
2. Egységek kémkedése: A kémeid a faluban tartózkodó egységeket próbálják kikémlelni, és e mellett egy kis eséllyel azt is megtudhatják, hogy vannak e más faluban, vagy úton csapatai a falunak.
3. Szabotázs: A "Rabló céh" rend kikutatása a feltétele. A kémeid megpróbálnak kárt tenni a kiválasztott faluban, azonban csak 1-1 szintet tudnak csökkenteni az épületeket. A kápolnát és a kórházat nem érinti.
A kémek különböző sebességgel haladnak, a feladattól függően. A szabotázs feladatok esetében 4-szer lassabban haladnak, a kémkedési feladathoz viszonyítva.


Tipp:
A szabotázs igen hatékony, ha jól védett falukban szeretnék kárt okozni, ilyen a farmot, vagy a falat célszerű célba venni. De ehhez persze sok faluban kell kikutatni a "Rabló céh" rendet.
Ha a fogadót 14. szintre fejleszted és a házi őr technológiát kikutatod, a népességet a szabotázs elleni védelemre mozgósítod. A szabotázs támadások sikertelenek lesznek gyakrabban.

Az ellenség nem fogja látni, hogy a kémeid úton vannak, de annak is megvan az esélye, hogy észreveszik a kémedet, és elesik. Kémek ellen kémekkel , és óvintézkedésekkel lehet védekezni;
Az egyedüli mód arra, hogy a támadó kémek ellen védekezzél, a saját kémek kiképzése. A falvadban lévő kémek felderíthetik a támadó kémeket.
De tartsd szem előtt, hogy a saját kémeid közöl néhányan eleshetnek a védekezés közben. Nem mindig fogsz egy jelentést arról, hogy elveszítettél egy kémet, ezért ellenőrizd a fogadót rendszeresen.
 • Álcázás: Ez a fejlesztés feloldja az álcázás óvintézkedést. Az álcázás segítségével hamis szintértékeket adhatsz meg az egyes épületeknek, és ha kikémlelnek, a hamis értékeket szerzik meg.
 • Fegyverváltás: Ez a fejlesztés feloldja a fegyverváltás óvintézkedést. Amikor kikémlelnek, a rendszer kicseréli két egységtípus számait (pl. 10 kardos - 100 katapultról --> 100 kardos - 10 katapultra), és a hamis értékeket szerzi meg a kémlelő játékos.
 • Bábuk: Ez a fejlesztés feloldja a bábuk óvintézkedést. Amikor kikémlelnek, a hiányzó szabad népességet a rendszer betölti lándzsásokkal, és ezt a hamis adatot viszi haza a kémlelő játékos kéme.
 • Átváltás: Ez a kémelhárítási művelet kényszeríteni fogja a kémet (akinek nem sikerült téged kikémlelni) arra, hogy a saját falváról adjon neked egy kémlelése jelentést.


Megjegyzés: Hogy a kémelhárítási művelet működjön, legalább egy kémre van szükséged a faluban. A kémelhárítási művelet nem mindig aktiválódik kémkedés következtében.

Egy kémjelentés


Lovag

A Lovag magában nagyon erős, de az ereje a fegyvereiben van. Bónuszt ad különböző egységtípusoknak, attól függően, hogy milyen fegyvert használt


Haladó


Harci módosítók

A harci erő nem az egyedüli tényező ami meghatározza a csata kimenetelét. Több tényező is megváltoztathatja a csata menetét. Ezek a tényezők a támadóra és a védőre is érvényesek. Itt egy harci módosító kalkulátor példa, az összes érték százalékban van: Harci módosítók= 100* ((hit/100) * (morál/100) * (100 + szerencse)/100) + tiszt érték (10 ha tábornagy, 0 ha nem az) + klán támadási bónusz(0 ha nem használnak klánképességeket, max. 10 5. szintű képesség esetén) A teljes harci módosítót a csatajelentésben láthatod. Az érékeket százalékokban fogod látni. A fentebbi példában a számítás a következő lenne:
100 * (1 * 0.5* 1.04) + 10 + 10 = 72


A legalacsonyabb módosító 11% és a max 147%
Védekezési módosító kalkulátor, az összes érték százalékban van: Harci módosító = 100 * (hit/100) * (100 + (5 * fal szint) / 100) * ((100 + éjszakai bónusz)/100)
A legalacsonyabb módosító 50% és a max 440%.
Nézzük meg a különféle tényezőket:Hit

A hit minden esetben a Templom vagy Kápolna meglététől függ. A támogató seregek annyi hittel rendelkeznek, amennyi a támogatott faluban elérhető, a saját hitük nem érvényes.


Morál

A morál az új játékosok védelmében került a játékba. Ha egy nagyobb játékos támad egy kisebbet, nagy valószínűséggel nem 100%-os morállal fog harcolni. Ez azt jelenti, hogy ha csak 60% a morál, akkor az egységek csak az erejük 60%-ával fognak harcolni. A morál visszafele nem működik, a kisebb játékosok, ha nagyobbat támadnak, maximálisan 100%-os morállal tehetik azt.
Az idő is befolyásolja a moderált, ha egy kisebb játékos már régóta játszik egy világon, de még mindig kevés a pontja, a morálja fokozatosan fel fog emelkedni 50%-ra.
Az "egységek küldése" ablakban láthatod a morált;


A morált még a kápolna/templom, és a tábornagy is tudja befolyásolni.


Szerencse

A szerencse véletlenszerűen generálódik minden támadásnál. Mindig a támadó szemszögéből értendő, és mindig -15%, és +15% között mozog. Ez azt jelenti, hogy ha 15% a szerencse, akkor az egységeid 15%-kal erősebben harcoltak. Az átlaghoz vidd az egeret a lóhere fölé.Harci pontok

Minden csata után harci pontban részesülsz. Megmutatja, hogy támadóként és védekezőként is mennyire voltál sikeres.
Attól függően, hogy támadó vagy védekező voltál, kapod meg a harci pontot gy egység megölése után; minden megölt egyet után 1 pontot kapsz.


Egység Védekezési
harci pontok
Támadói harci pontok 
Lándzsás
4 1
Kardforgató 5 2
Bárdos 1 4
Íjász  2 5
Könnyűlovas 5 13
Lovas íjász  6 12
Nehézlovas 23 15
Faltörő kos  12 10
Katapult 12 10
Lovag 40 20
Nemes 200 200
Berserker 10 25
Hajítógép 25 0

A ranglistán összehasonlíthatók a harci pontjaid az a többi játékoséval. A ranglistában külön oszlopokban találod a támadó, védekező és összes harci pontokat.


Tábornagy

Ha a seregedet egy Tábornaggyal küldöd el, 10%-kal nagyobb erősséget fognak támadni. A harci módosító így 1.1 lesz. Abban az esetben, ha nem küldesz Tábornagyot, ez a szám 1.0. 


Éjszakai bónusz

Ha aktiválva van ez a funkció egy világon, akkor átlagosan éjféltől reggel 8-ig tart, de ez minden világon változhat, beállításoktól függően.
A bónusz 100%-osan növeli a faluban lévő egységek védelmét. Viszont nem érinti a kémtevékenységeket, és a barbár falvak elleni támadásokat.
A jelentésekben meg fog jelenni, ha a támadáskor az éjszakai bónusz aktív volt-e.Katapultok és faltörő kosok

A katapultok épületekben tudnak kárt tenni. Amikor katapultos támadást indítasz, akkor kiválaszthatod, hogy melyik épületet vegyék célba.
Figyelj arra, hogy minden épületnek különböző a masszavitása. Pl. az akadémiának, a rendek csarnokának, és a templomnak nagyon magas.
az alábbi épületeket nem lehet teljesen lerombolni:
 • Főhadiszállás
 • Raktár
 • Tanya
 • Kápolna
A kórházat viszont katapulttal nem lehet célpontba venni.
A faltörő kosok viszont csak a falat tudják célba venni. A fal lerombolása kétszer történik meg egy csatában. Az első kos támadás a csata előtt fog megtörténni, hogy a védő védelmi bónuszát csökkentse. A második támadás a csata után történik. A megmaradt kosok újból megtámadják a falat. Ha a klánod a Vas fal képességet használja, akkor a klántagok falait nem lehet a megadott szint alatt lerombolni.
Mindkét egységtípus mellé küldj más katonákat, mert különben könnyen megsemmisülhetnek.


Tisztek

A tisztek nagy előnyt adnak a játék szinte minden területén, és vásárlással, vagy küldetések teljesítésével tudsz hozzájuk jutni. A tiszteket a boltban lehet megvásárolni vagy küldetés és nyersanyag lerakat jutalomként lehet megszerezni.
Ha hozzárendelsz egy tisztet egy késztervhez, akkor mindig el fog indulni a sereggel, ha azt a késztervet használod a seregindításkor. De ha nincs a tisztedből több, a sereg akkor is el fog indulni nélküle, a terv szerint.


Ne feledd: Ha visszavonsz egy parancsot, és a seregben tiszt is volt, a tisztet nem kapod vissza. Jól gondold meg útnak indításukat!Ikon Név Leírás Tulajdonság
Tábornagy
A megfelelő vezető a seregeid számára. Tapasztalatával és jelenlétével a serege harci erejét is megnöveli, ahogy kíséri azt és a győzelem esélyét is elemi. Növeli a sereg támadó értékét 10%-kal
Zsákmányok mestere
A Zsákányok mestere és hű öszvérei a hadizsákmány hazavitelében vannak a segítségedre.  Egy támadó sereg zsákmány hordozó kapacitását 50%-kal növeli. Ugyanakkor a sereg sebességét 100%-ra növeli és 10%-os esélyed van egy kizsákmányolt barbár falu nyersanyag épületének a fejlesztésére.
Orvos
Az Orvos annak reményében kíséri seregeidet, hogy pár lelket meg tud majd menteni. A csata után átfésüli az egységeidet és a kisebb sérüléseket meggyógyítja.  Csökkenti a veszteségeket a csatában 10%-kal.
Csaló
A csaló a Főnemesed helyzetéről szolgáltat megtévesztő információkat az ellenfélnek.Az ellenség serege úgy fogja érzékelni, hogy a Főnemesed is a sereggel tart a támadás során. Az egész sereget a főnemes sebességére lassítja le.
Felderítő
Az éj leple alatt és a fák árnyékában rejtőzködik a Felderítő, hogy segítse seregedet.A támadás csak akkor kerül végrehajtásra, ha az esélyek is megfelelőek.  A támadó sereg csak akkor keveredik csatába, ha győztesként kerülne ki.
Stratéga
Kard és pajzs helyett a Stratéga tudással és bölcsességgel van felvértezve, tanulmányozza a terepet, hogy a seregnek minél egyszerűbb dolga lehessen.  A támogató sereg sebességét a könnyűlovas sebességére növeli. .


Babár falvak

A térképen könnyen megkülönböztetheted a barbár falvakat a játékosok által irányított falvaktól. A szürke falvak fölé ki van írva, hogy "Barbár falu". Semmilyen különbség nincs a barbár, és más falvak között. Ugyan úgy meg lehet őket hódítani.
A barbár falvakban sosincsenek egységek, viszont ha valaki törli a felhasználóját (ami veled persze nem fordulhat elő), akkor a falvai azonnal átalakulnak barbár falvakká, és ilyenkor az egységek a faluban maradnak.
Falvak meghódítása


Másik falu megszerzése 


A hódítás az egyetlen módja, hogy több városra tegyél szert. Hogy hódíts, szükséges van egy főnemesre, amivel más falukat támadsz. A főnemes a falu lojalitását csökkenti, általánosan 20-35%-kal. Átlagosan 4-5 támadással lehet egy falut megszerezni, de nagyon ritkán elég 3 is.
Amint a lojalitás 0% alá csökken, a falu a tied.Főnemes képzése

Hogy főnemest képezhess, szükséged van egy 20-as szintű főhadiszállásra, és egy akadémiára. És persze szabad népességre.
Hogy hány főnemest tudsz képezni, az a vert aranyérméktől függ. Ezeket az akadémiában tárolhatod. Az aranyérmék nem tűnnek el, nem lehet őket fosztani, akkor sem történik semmi, ha elveszted az egyik faludat, az aranyérmék globálisan tárolódnak.
Minél több falut hódítottál meg, annál több aranyérme kell a következő(k)höz.

Tipp:
Amikor már a terjeszkedésen van a hangsúly, tanácsos a "Tolvajok céhe" rendet kikutatni a rendek csarnokában.


Lojalitás 


A lojalitás mutatja, hogy mennyire uralja a játékos a faluját. Minden falunak 100% a lojalitása, és amíg ez az érték nem változik, addig nem is jelenítődik meg a játékfelületen. Amint viszont csökken, egyből megjelenik a játékfelület jobb részén.
A lojalitás óránként 1%-kal nő, de ez szerversebességtől függ, 2-es sebességnél óránként 2%-kal nő.
Ha egy falu elfoglalásra kerül, akkor a lojalitás azonnal felugrik 25%-ra.Falu elvesztése


Természetesen elég nagy csalódás, ha az ember elveszti egy faluját. De aggodalomra semmi ok, nem nehéz visszafoglalni, hiszen a lojalitása alacsonyan van. Ha esetleg nem is sikerül, akkor a helyett a falu helyett foglalhatsz újat, akkor is, ha eddig nem volt elég aranyérméd.


Nyelv kiválasztása