Gameplay

Gameplay

Naspäť

Základy

Suroviny


Na výstavbu budov alebo na verbovanie armády potrebuješ suroviny. Tie získaš vďaka budovám, ktoré ich dokážu automaticky produkovať (Drevorubač, Hlinisko, Železná baňa). Tieto suroviny získaš, aj keď nebudeš práve prihlásený na svojom účte.
Množstvo získaných surovín záleží od úrovne budovy, ktorá produkuje suroviny. Je dôležité vylepšovať svoj Sklad na lepšiu úroveň, aby si vyťažené suroviny nestrácal kvôli tomu, že pre ne nemáš miesto. V pravom hornom rohu obrazovky si môžeš pozrieť, koľko surovín máš momentálne k dispozícii. Zároveň sa ti tam ukáže zaplnenosť skladu tvojimi surovinami.


Čísla ukazujú počet práve uskladnených surovín (1068 drevo, 1106 hlina, 1144 železo).

Tip:
Vždy sa snaž minúť všetky svoje suroviny na výstavbu budov alebo verbovanie jednotiek. Ak na teba niekto zaútočí a nebude ti mať čo zobrať, je možné že potom stratí záujem o ďalšie útoky na tvoju dedinu.


Jedlo


Tvoje jednotky a budovy potrebujú potravu. Jedlo nie je vyrábané tak, ako ostatné suroviny, ale je poskytované farmou. Čím vyššiu úroveň farmy dosiahneš, tým viac obyvateľov dokážeš v dedine uživiť.


Číslo zobrazuje množstvo ľudí, ktorých môže ešte dedina navyše uživiť. V tomto prípade je dostatok jedla pre 127 obyvateľov a teda môže byť naverbovaných napr. 127 kopijníkov. V lište je ďalej zobrazený pomer medzi zamestnanou časťou populácie v dedine a voľným miestom pre jej ďalších obyvateľov.


Zlaté koruny



V pravom hornom rohu obrazovky nájdeš okrem iného aj informáciu o množstve tvojich zlatých korún. Ďalšie zlaté koruny si môžeš zakúpiť kliknutím na tlačidlo "+".


Prvé kroky


Na začiatku hry budeš najviac potrebovať iba jednu vec a to suroviny. Drevorubač ťaží drevo, v hlinisku získaš hlinu a v železnej bani železo. Čím viac rozšíriš tieto budovy, tým viac surovín dokážu vyprodukovať. Keď sa prvýkrát prihlásiš do sveta, odporúčame ti rozšíriť tieto budovy o niekoľko úrovní.
Potom, ako si zabezpečíš dostatočnú produkciu surovín, môžeš začať s verbovaním jednotiek. V kasárňach možeš od začiatku verbovať kopijníkov. Poskytnú ti určitú ochranu pred možnými útočníkmi, ktorí by sa chceli zmocniť tvojich surovín. Nie sú to ale dobré útočné jednotky. Môžu však byť použití na menšie útoky na nezabezpečené dediny, na vyrabovanie ich surovín.
Okrem verbovania jednotiek, sú aj ďalšie možnosti, ako si na začiatku hry ochrániť svoju dedinu a suroviny. Jednou z možností ochrany pre vyrabovaním, je vyskúmanie Podkrovia, Pivnice alebo Bunkra v sklade. Ďalšou možnosťou je vybudovanie hradieb (Vyžaduje sa Hlavná budova na úrovni 3). Čím vyššia úroveň hradieb, tým silnejšia bude tvoja základná obrana v dedine. To znamená, že tvoji nepriatelia utrpia vyššie straty, ak zaútočia na také dediny, kde máš postavené hradby na vysokej úrovni.
Ak máš z niektorej suroviny viac, ako dokážeš minúť, zváž výstavbu trhoviska (Vyžaduje sa Hlavná budova na úrovni 6). Môžeš si tam prezrieť, aké suroviny na výmenu ponúkajú ostatní hráči a zbaviť sa tak nadbytočných surovín alebo si tam môžeš vytvoriť aj svoje vlastné ponuky pre iných hráčov.
Vo svojom okolí by si sa mal poobzerať po nejakom kmeni a a pripojiť sa k nemu. Vždy je ľahšie bojovať a brániť sa, ako skupina. A samozrejme je to aj dobrá príležitosť spoznať nových, zaujímavých ľudí!



Neskorý začiatok?


Ak si sa pridal do sveta, ktorý už beží nejaký ten čas, odporúčame ti v takom prípade trochu zmeniť svoju stratégiu. Samozrejme, aj v tomto prípade je stále veľmi dôležité zabezpečiť si dobrú základnú produkciu surovín, aby si si mohol rýchlo vystavať svoju dedinu. Ale taktiež v nej musíš čo najskôr zabezpečiť obranu. Mal by si preto vybudovať silné hradby, vyskúmať technológie v sklade a naverbovať zopár obranných jednotiek. Pomôcť môže aj skontaktovať sa s potencionálnymi útočníkmi. Vždy ti odporúčame používať svoje jednotky na rabovanie iných dedín. Vyrabované suroviny sú veľmi užitočné a pomôžu ti k rýchlejšiemu rastu.

Teraz ti povieme o najväčšom rozdiely oproti normálnemu začiatku:

Nesprav tú chybu, že sa budeš až príliš sústrediť na svojho prvého šľachtica. Získať čo najrýchlejšie druhú dedinu síce môže znieť logicky, ale nepomôže ti to pri obrane tvojej dediny. Ak sa budeš sústrediť iba na šľachtica, staneš sa ľahkým terčom pre svoje okolie. Viacbodoví hráči zvyčajne majú veľmi radi práve také dediny, ktoré sú tesne pred naverbovaním šľachtica. Keď už začnú na teba chodiť prvé útoky, tak už zvyčajne býva neskoro s tým niečo spraviť.

Jedna z metód, ako sa na toto pripraviť, je použiť obrannú stratégiu. To znamená, že budeš verbovať
veľa kopijníkov a šermiarov. Ak naverbuješ dostatok jednotiek, staneš sa relatívne "drahým" cieľom na útočenie a tvoji protivníci sa môžu radšej rozhodnúť zaútočiť na iný, slabší cieľ. Taktiež ti pri bojoch so silnejšími hráčmi môže pomôcť morálka. Hráč s veľmi veľa bodmi môže kvôli morálke stratiť až 75% útočnej sily.

Tieto bezpečnostné opatrenia síce zaberú nejaký čas, ale v konečnom dôsledku sa vyplatia, pretože naverbované jednotky budeš môcť využiť aj neskôr. Keď konečne dosiahneš uspokojivú veľkosť obrannej armády, napríklad 1500 kopijníkov a 1500 šermiarov, môžeš sa konečne zamerať na šľachtica.

Pravdepodobne potom zistíš, aká cenná bola táto taktika, keď sa poobzeráš po dedinách svojich susedov...



Výstavba budov


Existujú dva spôsoby, ako môžeš postupovať pri výstavbe budov. Prvým je otvorenie Hlavnej budovy a potom kliknutie na možnosť "Vylepšiť na úroveň X", pri tej budove, ktorú chceš vylepšiť.


Ak si už skúsenejší hráč a vieš ktorú budovu chceš vylepšiť, jednoducho môžeš kliknúť na "Vylepšiť" v kruhovom menu budovy bez toho, aby si musel otvárať Hlavnú budovu.


Na výstavbu budeš potrebovať určité množstvo dreva, hliny a železa, ako aj voľné obyvateľstvo. Presný počet záleží od druhu budovy a jej úrovne. Čím vyššie chceš budovu vylepšiť, tým viac surovín budeš potrebovať na ďalšiu úroveň.

Tip:
V dedine si môžeš všimnúť odomknuté, ale ešte nepostavené budovy. Vedľa nich je symbol "+". Keď naňho klikneš, otvorí sa ti kruhové menu budovy.


Verbovanie jednotiek


Svoje prvé jednotky môžeš naverbovať v kasárňach. Na výstavbu kasární budeš potrebovať vylepšiť hlavnú budovu na úroveň 2. Najprv budeš môcť verbovať iba kopijníkov, na verbovanie ostatných typov jednotiek je treba vylepšiť kasárne na vyššie úrovne. V prehľade jednotiek môžeš nájsť krátky popis o požiadavkách, ktoré musíš splniť, aby si mohol naverbovať konkrétny typ jednotky a aké sú jej vlastnosti.

Tip:
Ak máš kasárne na úrovni 1, 2 alebo 3, môžeš naverbovať jednotky v počtoch najviac 5, 10 a 15. Je to na ochranu začiatočníkov, aby nedávali ihneď všetky svoje suroviny do kasární.


Útočenie na iné dediny


Hlavne na začiatku je veľmi dôležité mať neustály prísun surovín. Efektívny spôsob, ako to dosiahnuť, je rabovanie barbarských dedín v tvojom okolí.


Pre útok na dedinu prejdi na mapu, klikni na nepriateľskú dedinu a vyber tlačidlo "Poslať armádu". Uvidíš toto okno:


Hore môžeš vidieť počiatočnú dedinu a cieľovú dedinu pre tvoju armádu. Pod tým sú dôležité hodnoty, ktoré by si si mal vždy pozrieť ešte predtým, ako pošleš svoje vojsko. Ak si členom kmeňa, v okne môžu byť zobrazené aj ďalšie bonusy, ktoré ti pomôžu v tvojich bojoch.

Číslo
Ikona
Názov
Popis
1
Bojová sila
Sila, s ktorou tvoje jednotky budú bojovať v cieľovej dedine. Táto hodnota je ovplyvnená morálkou, Veľmajstrom a či cieľová dedina leží v provincii, v ktorej majú tvoje jednotky vieru.
2
Dĺžka cesty
Toto je odhad toho, ako dlho približne potrvá armáde dosiahnuť cieľovú dedinu.
3
Čas príchodu
Toto je hrubý odhad času príchodu, kedy armáda dorazí do cieľovej dediny.
4
Nosnosť
Množstvo surovín, ktoré dokážu tvoje jednotky vyrabovať a odniesť z danej dediny. Čím viac jednotiek pošleš, tým väčšie množstvo surovín si môžeš odniesť.
5
Disciplína
Táto hodnota zobrazuje časovú odchýlku príchodu do cieľovej dediny. Tuto si môžeš pozrieť vysvetlenie disciplíny.
6
Zaútočiť
Pomocou tejto funkcie môžeš poslať svoje jednotky do útoku na inú dedinu.
7
Podporiť
Pomocou tejto funkcie môžeš poslať svoje jednotky do inej dediny ako podporu.
8
Uložiť ako šablónu
Tuto si môžeš tebou zadaný počet jednotiek ako šablónu a potom ju použiť v budúcnosti pre útoky alebo podporu.
9

Poslať útok alebo podporu (v závislosti na zvolenej záložke)
Tvoje vojsko začne pochodovať do cieľovej dediny, či už na vyvolanie boja alebo ako podpora.
10
Vybrať zbraň pre paladina v tvojej soche.
Tvoj paladin bude vyzbrojený a vycestuje s vybranou zbraňou.

Tuto sa zobrazujú iba tvoje vlastné jednotky, ktoré sú práve dostupné v tvojej dedine.

Tip:
Môžeš si vytvoriť ľubovolný počet šablón. Napríklad šablónu pre malé farmiace armády so 100 kopijníkmi alebo pre veľkú, útočnú armádu s tisíckami rôznych jednotiek.
Šablóna sa dá taktiež využiť pre ľahšie verbovanie určeného počtu jednotiek v dedine. Môžeš si aj priradiť jednotky k šablóne, ktoré sú ešte stále zamknuté v tvojej dedine, ak si vytvoríš šablónu cez nádvorie.
Je veľmi pohodlné vytvoriť si šablónu želanej armády v tvojej dedine a potom ju používať pre verbovanie.


Prečo sa pripojiť ku kmeňu?


Tribal Wars 2 sa dá hrať aj samostatne, ale pôvodná myšlienka hry je v spojenectve a hraní v tíme. Nielenže budeš mať vojenskú a surovinovú podporu na ochranu proti silnejším hráčom, ale môžeš sa od ostatných hráčov naučiť aj nové stratégie a taktiky. Kmeň je jedna zo základných častí hry, ktorá ti vylepší tvoj herný zážitok a pomôže ti v rebríčku na vyššie priečky. Odporúčame sa pripojiť ku kmeňu.
Spoločne s ostatnými členmi kmeňa môžete vylepšovať váš kmeň na vyššie úrovne, ktoré potom cez body schopností dokážu poskytnúť všetkým členom rôzne bonusy.

Denný prihlasovací bonus


Vďaka tomuto bonusu môžeš získať každý deň za svoje prihlásenie do hry, odmenu. Za každý po sebe idúci deň, získaš 500 surovín z každého typu, pričom na piate za sebou idúce prihlásenie, získaš až 2000 surovín z každého typu.





Výber jazyka