Gameplay

Gameplay

Terug

Gevechten

Basisinformatie


Verzamelplaats - aanvalslimiet

Het verzamelpunt is het centrale ontmoetingspunt van je troepen en de plek waar je ze kunt coördineren. Je dorp heeft een maximum aantal aanvallen dat vanuit dit dorp kan worden gestuurd. Dit is een maximum van 50 aanvallen. Ondersteuningsopdrachten tellen hierbij niet mee.
Je kan het resultaat bekijken via rapporten die je ontvangt na elk gevecht.

Een samengesteld leger sturen

Zodra je een aantal eenheden hebt gerekruteerd en een vijand wilt aanvallen, ga je simpelweg naar de kaart en klik je op het dorp dat je wilt aanvallen. Daarna klik je op 'stuur leger'. Kies voor het 'Aanvallen' tabblad en selecteer de troepen die je wilt sturen. Het is belangrijk dat je niet vergeet dat elk dorp een basisdefensie heeft en de tegenstander zelf ook eenheden kan hebben. Alle eenheden hebben verschillende sterktes en zwaktes, die sommige eenheden beter maken voor aanvallen en anderen beter voor verdedigen. Je kunt details over de eigenschappen van eenheden vinden in het eenhedenoverzicht.


Herplaatsen eenheden (Alleen actief op specifieke werelden)

Je ziet nu drie mogelijkheden om eenheden naar een bepaald dorp te sturen. Naast Aanvallen en Ondersteunen is er nu ook de mogelijkheid tot het Herplaatsen van eenheden.


Wanneer je klikt op Herplaatsen kan je via dit menu je eenheden verplaatsen tussen dorpen. De eenheden zullen naar hun nieuwe thuisbasis reizen. Wanneer de eenheden aangekomen zijn in hun nieuwe dorp, kan je de eenheden bevelen geven.
Het herplaatsen van eenheden kan een tactisch voordeel zijn, je kunt namelijk eenheden verplaatsen vanuit een veilig gebied naar het front! De voorwaarden voor het herplaatsen zijn:
  • Herplaatsen van eenheden kan alleen tussen eigen dorpen.
  • De loyaliteit van het ontvangende dorp moet 100 zijn.
  • Er moeten voldoende boerderijeenheden vrij zijn in het ontvangende dorp om de nieuwelingen te kunnen ontvangen.
  • De stamskill 'Een voor allen' is niet op toepassing op het herplaatsen aangezien dit alleen geldt voor ondersteunen, al kan je de Tacticus wel gebruiken om het herplaatsen te versnellen.
  • Een paladijn herplaatst zich altijd in 6 uur, ongeacht de meereizende eenheden.
  • Je kan een herplaatsingsbevel annuleren ook al heeft het originele dorp een lagere loyaliteit dan 100.


Presets

Word je er moe van elke keer handmatig het aantal eenheden in te voeren bij elke aanval? Tijd om presets te gebruiken. Open het verzamelpunt en creeer hier een nieuwe preset: je kunt een naam, icoon en natuurlijk het aantal eenheden instellen.
Zodra je een preset hebt gecreeerd, kun je deze in al je dorpen gebruiken. Hiervoor open je de lijst (zie plaatje) en kies je de preset die je wilt gebruiken. Presets kunnen gebruikt worden voor aanvallen, ondersteuningen en rekruteringen. In het geval van een rekrutering wordt het exacte aantal eenheden om een preset te vullen gerekruteerd, mits je voldoende grondstoffen hebt hiervoor.



Het gebruik van presets is gemakkelijk, maar je moet wel de kleine details weten.




Nummer
Naam Beschrijving
1 Preset icoon Dit is het icoon wat je hebt ingesteld voor de preset. Als een leger zich beweegt op de kaart, kun je het herkennen aan dit icoon.
2 Preset naam
Dit is de naam van de preset
3 De generalen
De generalen die je hebt gekozen om je leger. In dit voorbeeld zijn alle generalen gebruikt. Je kunt generalen ook in je preset instellen als je ze niet beschikbaar hebt: ze worden alleen gebruikt als ze beschikbaar zijn.
4 Preset legers
Dit getal geeft aan hoeveel van je presets momenteel op volle sterkte beschikbaar zijn. In dit voorbeeld bestaat de preset uit 100 speervechters en in het dorp zijn er 3908 beschikbaar, dus kun je deze preset 39 keer wegzenden.
5 Onvolledige preset
Deze voorgangsbalk geeft de status aan van je onvolledige preset, in dit geval de 40e. Je kunt zien dat er al 8 ongebruikte speervechters zijn in je dorp en dat je de overige 92 nog moet rekruteren om de preset te vullen.
6 Verwijder preset Met deze knop kun je de preset verwijderen uit het huidige dorp. Dit heeft geen invloed op de preset als je deze ook gebruikt in andere dorpen.
7 Automatisch rekruteren
Dit is de knop om presets automatisch te kunnen rekruteren. Kun je je het voorbeeld van hierboven nog herinneren? Als je erop klikt, en genoeg grondstoffen hebt, zullen er 92 speervechters gerekruteerd worden in de kazerne om de onvolledige preset te vullen. Klik er nogmaals op om nog een volledige preset in de wachtrij te zetten; in dit geval 100 speervechters.


Tip:
Presets kunnen ook met sneltoetsen gestuurd worden. Dit kan onderaan het scherm ingesteld worden wanneer je een preset aanmaakt of wijzigt.


Verdedigen

ls je regelmatig aangevallen wordt door dezelfde speler, wil deze speler ofwel je grondstoffen plunderen, ofwel je dorp toevoegen aan zijn eigen verzameling. Als er geen edelman aanwezig is in de aanval, is het eerste vaak het geval. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om jezelf te beschermen:

  • Je stam om hulp vragen
  • De hoeveelheid grondstoffen in je dorp laag houden door ze snel te gebruiken voor gebouwen of eenheden
  • Bepaalde technologieën die je grondstoffen beschermen ontwikkelen in je pakhuis

Alle eenheden hebben verschillende vaardigheden, waardoor sommige eenheden beter zijn voor aanvallen en andere voor verdedigen. Je kunt de details van alle eenheden vinden in het eenhedenoverzicht.

In het begin is de paladijn een erg goede eenheid om je te beschermen tegen de eerste aanvallen, en hij wordt steeds sterker als andere spelers hun paladijnen ter ondersteuning sturen.

Vergeet ook niet het hospitaal te bouwen; als je eenheden verliest bij het verdedigen van je dorp, zullen sommige van hen worden genezen in dit gebouw en kunnen zij later opnieuw gebruikt worden. Eenheden in het hospitaal doen niet mee in een gevecht.


Ondersteunen

Soms heeft een ander lid van je stam of een vriend hulp nodig. Je kunt grondstoffen sturen naar andere spelers, maar je kunt ze ook troepen sturen om ze te helpen zichzelf te verdedigen tegen vijanden. Om dit te doen klik je op het betreffende dorp van je vriend of stamgenoot en klik je op 'Stuur CUSTOM leger'. Selecteer dan de eenheden die je wil sturen en klik dan op 'Ondersteunen'.

Met een standbeeld op niveau twee kun je de 'Gedwongen mars' onderzoeken. Wanneer je je paladijn meestuurt met je ondersteunende leger, bewegen al je troepen zich op de snelheid van de paladijn. Je kunt ook een tactische generaal sturen in plaats van de paladijn, dit heeft hetzelfde effect.

Wanneer je ondersteunende troepen worden aangevallen in het dorp van een andere speler zul je een rapport ontvangen dat je vertelt hoeveel troepen je hebt verloren. Je zult niet zien wie er aangevallen heeft, of hoeveel eenheden er aanvielen. Wanneer je troepen niet meer nodig zijn bij het verdedigen van een stad kun je ze terugtrekken. Om dit te doen open je het eenhedenscherm; hier kun je een deel van of alle troepen terugtrekken.

Je krijgt een waarschuwing wanneer je een dorp wilt aanvallen waar je eigen troepen als ondersteuning staan. Deze waarschuwing zal je laten zien hoeveel troepen je in het desbetreffende dorp hebt staan en geeft je de mogelijkheid om deze troepen terug te sturen.



Snelheid en discipline

Je kunt de snelheid van eenheden vinden in het eenhedenoverzicht. Wanneer je meerdere eenheden samen op pad stuurt, zullen ze marcheren met de snelheid van de langzaamste eenheid. De snelheid van terugkerende legers kan verschillend zijn als de langzaamste eenheden stierven tijdens het gevecht.

Een uitzondering hiervan is de paladijn wanneer je 'Gedwongen mars' hebt onderzocht bij het standbeeld. Wanneer je ondersteunende troepen stuurt met je paladijn, zullen alle troepen marcheren met de snelheid van de paladijn.

Je troepen marcheren 'zoals een vogel vliegt', wat inhoudt dat ze bij wijze van spreken dwars over dorpen, rivieren en bergen bewegen zonder dat hun snelheid verandert.

Wanneer je grotere legers met meer verschillende eenheden samenstelt, zal de discipline in het leger worden verlaagd. Dit betekent dat er een afwijking van enkele seconden zal zijn in de aankomsttijd.

Je kunt de discipline van je leger weer verhogen door technologieën te onderzoeken in de kazerne.


De muur

Met het bouwen van een muur zal de verdedigingskracht van je dorp sterk toenemen. Een goede muur heeft zowel invloed op de basisverdediging van je dorp, als op de verdedigende troepen die erin aanwezig zijn.

De muur is erg effectief om je dorp te beschermen tegen plunderaars, zeker in de eerste fasen van het spel. Later is een volledig uitgebouwde muur de ruggengraat van elk verdedigende leger.

Basisverdediging

Elk dorp heeft een basisdefensie. Dit betekent dat elk dorp zichzelf verdedigt, ook als er geen troepen aanwezig zijn. Het idee hierachter is dat zeer kleine aanvallen, bestaande uit bijvoorbeeld één of twee speervechters, zullen sterven zonder dat er verdedigende troepen zijn. De basisdefensie kan worden verhoogd door de muur uit te bouwen.

Verdedigingsbonus

De verdedigingsbonus heeft betrekking op alle eenheden die je dorp verdedigen, inclusief ondersteunende eenheden. Op niveau 20 geeft de muur een verdedigingsbonus van 100% (wat betekent dat de verdedigende eenheden met dubbele sterkte zullen vechten).


Provincies en kerken

De kerk is de religieuze verzamelplaats voor je dorpen in een provincie. Zonder een kerk vechten je troepen in de betreffende provincie maar met halve sterkte! Elk dorp dat je bezit zou daarom in een provincie moeten liggen waar je op z'n minst één kerk hebt.

Als je ondersteunende troepen stuurt naar een vriend, geldt voor hen het geloof in zijn of haar dorp, aangezien je troepen vechten onder een andere bevelhebber.

Je begint met een kapel in je eerste dorp. De kapel is een speciaal soort kerk; elke speler mag maar één kapel bezitten en deze is al gebouwd in je eerste stad wanneer het spel start. Het heeft dezelfde invloed als een kerk op niveau 1. De kapel kan niet worden vernietigd met katapulten.

Als je de stad met de eerste kapel verliest, kun je de kapel opnieuw opbouwen in een ander dorp. Je kunt deze kapel voor een veel lagere prijs bouwen dan andere kerken, zolang je nog geen kerk in het betreffende dorp en geen kapel in welk dorp dan ook hebt staan.

Tip:
In het begin van het spel kun je je het beste focussen op dorpen binnen je provincie. Het aanvallen van andere spelers buiten je provincie betekent een halvering van je aanvalssterkte: niet helemaal de bedoeling. Dit is een voordeel voor je verdediging wanneer je wordt aangevallen door spelers vanuit een andere provincie, maar het veroveren en verdedigen van een dorp in een provincie zonder kerk is lastiger. Het is belangrijk om snel een kerk in zo'n provincie te bouwen, zodat je troepen daar snel weer geloof hebben.


Andere feitjes betreffende de kerk:
  • De kerk heeft veel vrije inwoners nodig, dus het is niet praktisch deze in elk dorp te bouwen. Hoe hoger het uitbreidingsniveau van je kerk, hoe hoger de gevechtssterkte in de betreffende provincie.
  • De kerk wordt verwoest wanneer een dorp wordt overgenomen.
  • De kerk heeft meer 'hitpoints' dan welk gebouw dan ook, dus deze is goed beschermd tegen katapulten.
Tip:
In latere fases van het spel kan het voorkomen dat één enkele speler of stam alle dorpen in een provincie bezit. Probeer in dit geval alle vijandelijke kerken te vernietigen, voordat je met veroveren begint.


Spionage

Met spionnen kun je belangrijke informatie over de dorpen van je vijand verkrijgen. Om een dorp te bespioneren heb je een taverne en minstens één spion nodig. Vervolgens kun je één of meerdere spionnen op verkenningstocht sturen. Er zijn drie verschillende missies beschikbaar:

  1. Gebouwen observeren: Je spionnen proberen te ontdekken welke gebouwniveaus het betreffende dorp heeft.
  2. Eenheden observeren: Je spionnen proberen te ontdekken hoeveel eenheden er momenteel in het dorp aanwezig zijn. Er is zelfs een kleine kans dat ze ontdekken hoeveel vijandelijke eenheden er momenteel ergens anders gestationeerd zijn of op een missie zijn.
  3. Sabotage:  Alleen beschikbaar als je 'Dievengilde' hebt gekozen in je dorp. Je spionnen zullen proberen een willekeurig gebouw te beschadigen in het dorp waar ze naar toegestuurd worden. Ze kunnen dit gebouw met één niveau verlagen bij een succesvolle sabotage. De kapel en het hospitaal kunnen niet beschadigd worden.

Let wel: Voor een sabotage zijn er minstens 3 spionnen nodig. De kans op een geslaagde sabotage slaagt naarmate je meer spionnen stuurt. Bij elke sabotage gaan er minstens 3 spionnen dood ongeacht of je sabotage geslaagd of mislukt is.

Spionnen lopen op een verschillende snelheid, afhankelijk van de missie die ze hebben: sabotage missies duren 4 keer zo lang dan spionage missies.

Tip:
Sabotage is een efficiënte manier om goed verdedigde dorpen te beschadigen, omdat je de boerderij, kerk of muur kunt beschadigen zonder je legers te gebruiken. Uiteraard heb je dan wel een hoop dorpen met de Dievengilde nodig!
Tip: Spelers met een Taverne op niveau 14 zijn beter beschermd tegen sabotagemissies, door de Burgerwacht technologie.

De vijand zal je spionnen niet ontdekken zolang ze onderweg zijn. Er is zelfs een kans dat je vijand je spionnen helemaal niet zal ontdekken.

De enige manier om je te verdedigen tegen spionnen die je stad bezoeken is door zelf spionnen in je dorp te hebben. Zij kunnen de vijandelijke spionnen onderscheppen en verslaan. Maar pas wel op: Sommige van je spionnen kunnen overlijden terwijl ze je dorp verdedigen tegen spionage. Je krijgt niet altijd een rapportage van zulke incidenten, dus check je spionnen regelmatig om te kijken of ze nog in leven zijn!

Wanneer je een dorp succesvol bespioneert (groene vlag als rapporticoon) dan is het laatste spionagerapport van dat dorp ook zichtbaar voor je stamgenoten via het dorpsinformatievenster.

Je kunt ook maatregelen nemen om de spionnen te misleiden; de kans dat dit gebeurt is groter dan dat de spionnen totaal verslagen worden. Om deze maatregelen te laten werken, heb je op z'n minst 1 spion nodig in je dorp. Er zijn vier verschillende soorten tegenmaatregelen:


  • Camouflage: Je kunt een vervalst gebouwlevel instellen dat door spionnen wordt gerapporteerd aan hun bevelhebber. Je kunt bijvoorbeeld je kerk level 0 laten lijken.
  • Wapens wisselen: kies twee typen eenheden die hun wapens zullen uitwisselen. Je kunt hier bijvoorbeeld je edelman mee verbergen.
  • Dummy's: Je kunt dummy-eenheden neerzetten en daarmee de indruk wekken dat je een groter leger hebt dan werkelijk zo is.
  • Uitwisseling: Hiermee forceer je een spion die je dorp niet kon scouten om je een scoutrapportage te geven van haar/zijn dorp.

Opmerking: om tegenmaatregelen te laten werken, heb je minstens één spion in je dorp nodig. Tegenmaatregelen hebben slechts een kleine kans om te worden geactiveerd wanneer ze worden bespioneerd.

Voorbeeld van een spionagerapport betreffende eenheden


Paladijn

De Paladin beschermt je dorpen en kan je eenheden ook in de strijd leiden. Elke speler mag er maar één hebben. De Paladin kan worden uitgerust met [[Paladin#Weapons|weapons]] die je legerbonussen geven.

Geavanceerd


Gevechtskracht

Kracht is niet de enige factor die de uitkomst van een gevecht bepaald. Er zijn nog andere factoren die meetellen. Deze factoren beïnvloeden zowel de aanvaller als de verdediger.

Voorbeeld van een gevechtskracht berekening, alle waarden zijn berekend in percentages: Gevechtskracht = 100 * ((geloof/100) * (moraal/100) * ((100 +/- geluk/pech) /100)) + officierswaarde (10 bij een Grootmeester, 0 bij geen) + Stamskill bonus ( 0 zonder skill, max. 10 voor skilllevel 5)

Je kan de totale gevechtskracht zien in het gevechtsrapport. Als je hier overheen hovert met je muis, zie je de waardes weergegeven in percentages. In dit voorbeeld zou de berekening als volgt zijn:
100 * (1 * 0.5* 1.04) + 10 + 10 = 72


De laagst mogelijke gevechtskracht voor de aanvaller is 11% en de hoogst mogelijke is 147%.

Een voorbeeld van de gevechtskracht voor de verdediger, met alle waardes berekend in percentages: Gevechtskracht = 100 * ((geloof/100) * (100 + (5 * Muurniveau) / 100) * ((100 + nachtbonus / 100)

De laagst mogelijke gevechtskracht voor de verdediger is 50% en de hoogst mogelijke is 440%.

Laten we de factoren nog eens beter bekijken:


Geloof

Het geloof is afhankelijk van het bestaan van een kerk of kapel in de provincie. Voor meer informatie zie Kapel/Kerk. Ondersteunende eenheden hebben het geloof van het dorp dat ze ondersteunen, onafhankelijk van het geloof van hun thuisdorp.

Moraal

Moraal is een bescherming voor nieuwe spelers. Het wordt berekend aan de hand van het puntenaantal van de aanvaller en dat van de verdediger. Een speler valt doorgaans met 100% moraal aan, maar als je een speler aanvalt die veel kleiner is dan jij, zul je benadeeld worden. Als jouw moraal bij het aanvallen van een speler bijvoorbeeld maar 45% is, zullen je troepen maar op 45% van hun normale sterkte. Als een kleine speler een grote speler aanvalt, is er geen bonus; de maximale moraal is 100%.

De tijd is ook een factor in de berekening van moraal, deze houdt rekening met de tijd dat een speler aanwezig is op de wereld. Als een kleine speler al lang op de wereld speelt maar nog steeds een klein aantal punten heeft, zal de moraal stijgen tot 50%.

De moraal heeft invloed op de gevechtssterkte die je kunt zien in het aanvalsscherm.




Geluk

Geluk is een volledig willekeurig element van elk gevecht. Je geluk zal ergens tussen de -15% en +15% liggen en het wordt altijd gegeven vanuit het oogpunt van de aanvaller. Als je aanvalt met +15% geluk, betekent dit dat je vechtkracht met 15% wordt verhoogd.
Voor de berekening van de modifier tel je de gegeven waarde op (geluk) of trek je deze af (ongeluk) tot 100% om de waarde toe te passen.


Gevechtspunten

Je krijgt gevechtspunten na elk gevecht. De gevechtspunten geven weer hoe succesvol je gevecht als aanvaller (offensieve gevechtspunten) of als verdediger (defensieve gevechtspunten) is geweest.

Het aantal gevechtspunten dat je krijgt bij het doden van een eenheid is afhankelijk van het feit of je de aanvaller of de verdediger bent. Ongeacht dat je een aanvaller of verdediger bent krijg je respectievelijk 1 gevechtspunt voor elke eenheid die je dood tijdens het aanvallen/verdedigen.

Zie de tabel hieronder voor meer informatie

Eenheid
Offensieve gevechtspunten
Defensieve gevechtspunten
Speervechter
4 1
Zwaardvechter
5 2
Bijlvechter
1 4
Boogschutter
2 5
Cavaleristen
5 13
Boogschutter te paard
6 12
Gepantserde cavaleristen
23 15
Ram 12 10
Katapult
12 10
Paladijn
40 20
Nobleman Edelman 200 200
Berserker 10 25
Trebuchet 25 0

Je kunt je gevechtspunten vergelijken met die van andere spelers in de [[Interface#Ranking|rankings]]. In de ranglijst staan kolommen voor offensief, defensief en de som van gevechtspunten .


Grootmeester

Als je een grootmeester met je leger stuurt, zal deze aanvallen met 10% meer aanvalskracht. Daarom wordt een factor 1,1 gebruikt voor de gevechtsmodifier. Als je geen grootmeester stuurt, is de waarde 1.0.

Nachtbonus

'S Nachts krijgen de verdedigende eenheden een bonus om spelers beter te laten slapen. Wanneer een aanval arriveert tijdens de nachtbonus, krijgt de verdediger een extra bonus van 100%, wat betekent dat de normale verdedigingskracht wordt verdubbeld. Gedurende de rest van de dag is deze factor 1. Als de speler een kerk heeft op niveau 3 in de provincie en een muur op niveau 20, vechten de verdedigende eenheden 's nachts met 440% kracht.


Katapulten en rammen

Katapulten kunnen de gebouwen van je tegenstander vernietigen. Als je een aanval start met katapulten, kun je selecteren op welk gebouw je het doelwit wilt zijn in het venster van waaruit je de aanval uitvoert.

Wees je ervan bewust dat gebouwen verschillende 'hitpoints' kunnen hebben. Ook kunnen technologieën de hitpoints van een gebouw verhogen worden onderzocht. De adelshoeve en de kerk hebben veel meer hitpoints dan andere gebouwen en kosten dus meer kracht om te beschadigen.

De volgende gebouwen kunnen niet tot lager dan niveau 1 worden beschadigd: hoofdgebouw, boerderij, pakhuis en de Kapel. Het hospitaal kan niet als doelwit geselecteerd worden door de katapulten.

De ram wordt gebruikt om de muur van de vijand neer te halen. Dit gebeurt twee keer tijdens een gevecht: de eerste aanval van de rammen vindt plaats voordat het eigenlijke gevecht start, en verlaagt de verdedigingsbonus van de verdediger als hij succesvol is. De tweede aanval vindt plaats na het gevecht, mits er nog rammen overgebleven zijn.

Als je stam de Stamvaardigheid IJzeren Muur gebruikt, kan de Muur niet worden afgebroken onder een niveau dat overeenkomt met het niveau van deze vaardigheid.


Officieren

Officieren kunnen een groot voordeel hebben en je aanval tactisch verbeteren. Wanneer je officieren in je inventaris heb kan je deze gebruiken in het aanvalsvenster. Heb je geen officieren in je inventaris dan kunnen deze ook in het aanvalsvenster gekocht worden met kronen.

Wanneer je een officier toewijst in een preset zal deze officier meegestuurd worden wanneer de preset gebruikt wordt. Wanneer de officier niet beschikbaar is, zal het leger vertrekken zonder de officier.

Let op: Er zal een pop-up verschijnen wanneer je een bevel wilt annuleren, want de officieren raak je dan kwijt wanneer je het bevel intrekt.



Icoon Naam
Beschrijving
Vaardigheid
Grootmeester
De grootmeester is de perfecte leider voor je legers. Met zijn ervaring en aanwezigheid verhoogt hij de gevechtskracht van het leger wat hij begeleidt, en verhoogt daarmee je kant op slagen. Verhoogt de aanvalskracht van een aanvallend leger met 10%
Buitmeester
De buitmeester en zijn trouwe muilezels helpen een winnend leger waar ze mee reizen door de opbrengsten van de oorlog naar je dorp te transporteren.
Verhoogt de draagcapaciteit van een aanvallend leger met 50%
Medicus
De dokter volgt je leger in de hoop enkele gelukkige zielen te kunnen redden. Na een gevecht zal de dokter het slagveld doorzoeken naar soldaten met lichte verwondingen, die medische hulp krijgen en weer mee terug kunnen naar je dorp.
Verlaagt het aantal sterfgevallen van een aanvallend leger met 10% .
Bedrieger
De bedrieger is een sluwe generaal, die de vijand verkeerd informeert over de beweging van je edelmannen. De vijand zal je aanvallen zien alsof er een edelman met ze meereed.
Vertraagt de reissnelheid van het hele leger tot die van een edelman. .
Verkenner
Gecamoufleerd door de schaduw van de bomen of het duister van de nacht, begeleidt de ranger het aanvallende leger en verkent hij de kracht van het vijandelijke leger. Er zal alleen aangevallen worden als de kans groot is dat de aanvaller zal winnen.
Het aanvallende leger zal alleen een gevecht starten als ze dit zouden winnen, anders keren ze terug naar huis.
Tactician Gewapend met kennis en wijsheid in plaats van een zwaard en schild, bestudeert de tacticus het terrein en de geografie van het land en leidt hij ondersteunende legers probleemloos naar hun bestemming.
Verhoogt de snelheid van een ondersteunend leger naar die van lichte cavaleristen. Dit past niet bij Paladin-technologie geforceerde March.



Barbarendorpen

Je kunt verlaten dorpen gemakkelijk herkennen aangezien ze de naam 'Barbarendorpen' dragen. Er is geen verschil tussen barbarendorpen en dorpen die ooit van een speler waren maar verlaten zijn. Echter blijft de naam van het dorp dat ooit van een speler was wel hetzelfde, deze hoeft dus niet per se 'Barbarendorp' te heten. De moraal voor lege dorpen is altijd 100%. Je kunt lege dorpen overnemen net als elk ander dorp. Hoewel barbarendorpen geen eigenaar hebben, groeien ze tot een zekere hoogte.

Wanneer een speler zijn account verwijdert, zullen zijn dorpen uiteindelijk in barbarendorpen veranderen. Soms blijven er eenheden actief in barbarendorpen die vroeger van een speler waren; wees daarop bedacht!



Dorpen veroveren


Een ander dorp overnemen

Edelen betekent een ander dorp overnemen. Om een dorp te edelen dien je eerst een edelman te bezitten en daarmee het dorp aan te vallen dat je wil veroveren. Bij een succesvolle aanval zal een edelman de loyaliteit van een dorp verlagen. De basisloyaliteit van een dorp is 100 en elke aanval verlaagt de loyaliteit met 20 tot 35, zelfs als je meer dan één edelman meestuurt met de aanval. Om het dorp over te nemen moet de loyaliteit -1 of lager zijn. Dit kost meestal 4 tot 5 aanvallen, heel soms maar 3.

Een edelman die alleen aanvalt, sneuvelt meestal op de basisdefensie van een dorp, dus je dient altijd andere troepen met hem mee te sturen!

Zodra de edelman de loyaliteit tot -1 of lager heeft verlaagd, neemt hij in jouw dienst de macht over in het dorp. Je kunt hem daarna niet meer voor andere aanvallen gebruiken. De meereizende eenheden van de laatste en overnemende edelman blijven in het nieuwe dorp staan als ondersteuning.


Edelmannen rekruteren

Om een edelman te creëren, heb je allereerst een adelshoeve nodig. Om dit gebouw te bouwen moet je hoofdgebouw op zijn minst level 20 zijn en heb je genoeg grondstoffen en vrije boerderijruimte nodig.

Hoeveel edelmannen je kunt inhuren hangt af van het aantal goudmunten dat je bezit. Je kunt deze opslaan in de adelshoeve. Goudmunten worden niet gebruikt en verdwijnen niet, zelfs niet als je een edelman of dorp verliest. Ze worden globaal bewaard en hoeven niet verplaatst te worden tussen verschillende dorpen.

Hoe meer dorpen je overneemt, hoe meer goudmunten je nodig hebt voor een nieuwe edelman.
Tip:
Later in het spel is het handig om de Dievengilde te hebben in dorpen die goudmunten slaan, aangezien deze gilde de kosten voor munten verlagen.


Loyaliteit

De loyaliteit van een dorp laat zien hoe dicht het dorp is bij het punt dat het van eigenaar kan wisselen. Meestal staat dit op 100, dan wordt het niet weergegeven. Zodra er echter een aanval plaatsvindt met een edelman, wordt de loyaliteit met elke aanval tussen de 20 en 35 punten verlaagd. De loyaliteit stijgt normaliter met 1 punt per uur, maar dit hangt af van de snelheid van de wereld. Op een wereld met snelheid 2 zal dit bijvoorbeeld 2 punten per uur zijn.

Zodra de loyaliteit -1 of lager is, wordt het dorp overgenomen door de aanvaller en wordt de loyaliteit op 25 gezet.

Dus je moet de loyaliteit onder 0 brengen, je zult het dorp niet kunnen veroveren met 0% loyaliteit. Maar je krijgt er een mooie onderscheiding voor.


Overgenomen worden door een andere speler

Als je je dorp verliest, is dit natuurlijk een vervelende terugval, maar het is geen reden om op te geven! Je zult een nieuw dorp krijgen aan de buitenkant van de kaart, dichtbij andere spelers met nieuwe dorpen. Je hebt daarom een goede kans om aan deze kant van de wereld wel te groeien.

Vraag je stam om hulp en laat ze grondstoffen of ondersteunende troepen sturen zodat je je dorp snel weer kunt opbouwen.


Selecteer taal